Ministerstvo spravedlnosti připravuje nový zákon o znalcích a tlumočnících

 

Autor: Comstock Images

Soudní znalci u nás nejsou zodpovědní za posudek, který vypracují. Třicet až čtyřicet procent uměleckých děl v soukromých sbírkách jsou tak falza. Ministerstvo spravedlnosti proto připravuje novelu zákona o znalcích a tlumočnících.

Jeho podoba z roku 1967 totiž špatně definuje kritéria, za jakých se člověk může stát soudním znalcem. Podle Petra Krále z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování je novela potřeba.

"V případě, že bude jeho znaleckým posudkem způsobeno pochybení, měl by za ni být znalec zcela odpovědný," řekl Král Radiožurnálu.

Zákon například nedostatečně stanovuje podmínky, za kterých se může uchazeč soudním znalcem v určitém oboru stát. Zdeněk Novák z Občanského sdružení Falzum STOP tak varuje před některými soudními znalci, kteří posuzují obrazy.

"Je lepší, obrátit se na dva nezávislé znalce. Například na naše sdružení nebo na Národní galerii. Je pravdou, že jde o finančně nákladnou záležitost, ale pokud se pohybujeme v částkách statisíců a miliónů korun, tak se to vyplatí," uvedl Novák.

Rozhodne se po volbách

Kdy norma vstoupí v platnost bude záležet na nové sněmovně, která vznikne po květnových volbách. Podle náměstka ministryně spravedlnosti Marka Görgese by měla novela především vyjasnit základní požadavky pro práci soudního znalce nebo tlumočníka.

"V současné době je posuzován jeden konkrétní znalec, a to tak, zda má nebo nemá potřebné znalosti. Není ale stanoven žádný jednotný katalog požadavků. Nová právní úprava by ale právě toto měla standardizovat" upřesnil Görges a dodal:

"V tuto chvíli probíhají diskuse, kterým směrem se vydat. Řeší se základní věci, například jednotný registr znalců a stanovení zmíněných minimálních standardů znalců. Komplexně by tento mechanismus měl přispět ke zlepšení kvality v některých oborech."

Věcný záměr zákona o znalcích a tlumočnících by měl být hotový do konce března, současná Poslanecká sněmovna už ale návrh tohoto zákona projednat nestihne.