Již název je dost odstrašující. Proč se takové hmotě říká med? Proč v rámci zpřísnění značení se to nenazývá Tovární či  Průmyslový med? Pro tukovou hmotu na chleba taky byl přijat název Pomazánkové máslo.

Chemie dokáže divy-přibarví, přichutí, navoní. Továrna vyrobí. Jak se v tom má spotřebitel vyznat? Jedinou cestou je jít přímo k malovčelaři, ten nemá za sebou chemiky a továrnu. Jemu by se to nevyplatilo. I nepoctivý malovčelař však taky dokáže divy. Takže milovník medu nepotřebuje jen malovčelaře, ale poctivého malovčelaře.

Představa naší doby je, že se přijme zákon, vyhotoví se vyhláška, která zpřísní značení původu medu a je vystaráno. Není někdo tu vyhlášku musí naplňovat, kontrolovat, vymáhat. Původ jej jistě důležitý indikátor, ale hlavně jde o to aby deklarovaný med byl skutečně med a ne chemický průmyslový výrobek! Základním problémem je rozpor mezi deklarovaným na etiketě a obsahem.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-med-ktery-nikdy-nevidel-vcelu-vyhlaska-zprisni-znaceni-puvodu-40521783

plzen2015

Logo MK

eu-2

Logo PK